Sidor

torsdag 18 mars 2010

Mormor Callas vilda köttbullar


Jag gjorde alldeles nyss ett test om vilken av Astrid Lindgrens figurer jag skulle vara. Resultatet blev Ronja Rövardotter! Det var ju kul men otippat, visserligen gillar jag att vara i skogen, men då handlar det för det mesta om svampplockning. Hur som helst kom jag att tänka på mormors köttbullar som är lite vilda av sig. Mormor ställde upp med dem i en köttbullstävling som ICA-kuriren anordnade, och hon kom på fjärde plats och vann hela 500 kronor. Det ni! Dessutom fick alla finalisterna en weekend i huvudstaden med sightseeing och besök på Operan. Med i juryn satt Lasse Holmqvist, känd skånsk TV-profil på tiden det begav sig, så hon fick ju träffa en kändis också. Man kan ju tycka att hon skulle varit nöjd med det men icke. Hon grämde sig över att hon inte hade ägg i köttbullssmeten av hänsyn till min äggallergiske bror, och hon var helt övertygad om att hon hade vunnit om hon hade tillsatt ett ägg. Där har hon fel, för det behövs inget ägg, de hänger ihop så bra ändå. Det kan jag garantera för jag har stekt tusentals av dem. Varje år i femton års tid! De var nämligen med på mina julbord, när jag hade festvåning och de hade strykande åtgång. Det var alltså inte ägget det hängde på, det måste ha varit juryns smaklökar! Heja mormor! Hon sitter sen länge på ett litet moln och kollar att jag sköter mig i köket.

Mormor Callas vilda köttbullar ca 50 - 60 st
500 g fläskfärs
1/2 paket renskav, malet
1/2 flaska (33 cl ) vichyvatten
2 kokta potatisar, mosade eller rivna
1/2 msk potatismjöl
2 tsk salt
1 krm mald kryddpeppar
1 liten gul lök, riven
smör att steka i

Blanda alla ingredienser och forma köttbullar. Stek i omgångar på medelstark värme och skaka flitigt på stekpannan under stekningen, så blir köttbullarna runda och fina.

Så såg originalreceptet ut. Jag brukar använda viltfärs och ta mer av den och mindre av fläskfärsen. Kriterierna för tävlingen var bland annat att köttbullarna skulle vara billiga, så jag gissar att det var därför det var så pass lite renskav. Sen tror jag knappt att man kunde köpa viltfärs i butik. Man måste ha en jägare i familjen. Det hade i och för sig mormor som kom från Hälsingland och hade släktingar som ägnade sig åt både lovlig och inte fullt så lovlig jakt. Men de ingredienserna kan man kanske inte gå ut i ICA-kuriren med?
Mängder av matinspiration hittar du på http://taffel.se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar